Paaspop - De Voorbeschouwing

Toegevoegd op donderdag 5 april 2012, 22:08
Laatste update vrijdag 6 april 2012, 09:17
Geschreven door Sebastiaan

Paaspop - De Voorbeschouwing

De weergoden gooien er met de pet naar, maar dat zal menig muziekliefhebber worst wezen; aanstaande weekend barst het grootste muziekfestival van Brabant los: Paaspop! Op vrijdag, zaterdag en zondag strijkt het allereerste Nederlandse festival van het jaar weer neer op het terrein van De Molenheide in Schijndel. Het is het tweede opeenvolgende jaar dat bezoekers drie dagenlang van zowel binnen- als buitenlandse bands kunnen genieten. Rockblog is erbij en doet verslag van de grootste bands die Paaspop onveilig zullen maken.

'Lowlands in het klein'

Net zoals in de voorgaande jaren staan er in Schijndel vijf circustenten met elk een eigen sfeer en entourage, waarin pop, rock, theater en dance wordensamengevoegd tot een soort ‘Lowlands in het klein’. Volgens Paaspop spelen de beste topacts van het moment op de Mainstage, de stevige snarenplukkers bij de Masters of Rock en de dansvloervullers bij de Extrema-tent. In de Resto Lounge kun je terecht voor een hapje en een drankje, terwijl je geniet van de meest exotische én muzikale verrassingen. Ten slotte is er ook een theater om van al het muziekgeweld te ontsnappen. Hieronder een overzicht.

Vrijdag 6 april

Black-Bone (vrijdag 19.00u):
Voor Rockblog is het optreden van de Nederlandse hardrock formatie Black-Bone een leuk weerzien. In het voorprogramma van Chickenfoot in de 013 fungeerde ze met hun motto "No Bullshit, Rock 'N' Roll" als een prima opener. De jonge jongens bestaan al zo’n zeven jaar, maar hebben in die tijd nog geen volwaardige cd afgeleverd. Daar komt begin mei met Back to Mayhem verandering in. In de Jack Daniel Stage schromen ze zeker niet om de rauwe gitaarriffs en stuwende drumpartijen met ons te delen. Liefhebbers van Airbourne, AC/DC en Motörhead: ga het meemaken.

Racoon (vrijdag 20.00u):
Racoon, één van de bekendste bands van Nederland, deed menig journalist verbazen met het vorig jaar uitgekomen Liverpool Rain. De poprockband sloeg na het enigszins tegenvallende Before You Leave uit 2008 terug met een geslaagde toevoeging van een orkest, dat de nummers een nieuwe impuls geeft. De vierkoppige band uit Zeeland verkocht laatst een Heineken Music Hall uit en liet volgens de recensies een uitstekende indruk achter. Het is te hopen dat Bart van der Weide en zijn mannen op het hoofdpodium hetzelfde zullen doen.

Candybar Planet (vrijdag 21.30u):
Laat je niet misleiden door de meisjesachtige naam; Candybar Planet staat garant voor compromisloze desertrock van groot formaat. De drie heren uit Eindhoven brengen pakkende riffs op een verslavende groove, in de goede traditie van stonerrockbands als Kyuss en Fu Manchu. Verwacht verder vooral veel grooves, wapperende haren en strakke broekspijpen. En ohja, hun uitvoering van ‘Helter Skelter’ van The Beatles is er zeker één om niet te missen. Jack Daniel Stage, Rockblog zal er bij zijn.

Vanderbuyst (vrijdag 23.00u):
De Nederlandse driemansformatie is net zoals vorig jaar weer van de partij. De langharige mannen die zweren bij de hardrock van de jaren zeventig wisten een goede indruk achter te laten in het Nijmeegse Doornroosje vorige maand. De energie van het oude Iron Maiden, de podiumpresentatie van Jimi Hendrix en het stemgeluid van de veel te vroeg overleden Phil Lynott (Thin Lizzy): Vanderbuyst is een lekkere mengeling van alles wat met hardrock te maken heeft. Dit powertrio kan nog best de grote verrassing van de dag worden.

Zaterdag 7 april

Kensington (zaterdag 14.00u):
Door 3FM verkozen tot Serious Talent. In het voorprogramma gestaan van onder meer Razorlight, My Chemical Romance en The Wombats. Een tweede album en nog talloze shows in binnen- en buitenland in het verschiet. Kensington gaat in potentie een goed jaar tegemoet. De indierockband uit Utrecht speelde vorig jaar al in de Jack Daniel Stage, maar zal nu met nieuw materiaal een andere show proberen te geven. Eind vorig jaar zag Rockblog een alleraardigst optreden van het vierkoppige stel op Breda Barst. Hopelijk komt er zaterdag een overtreffende trap van ‘alleraardigst’.

Triggerfinger (zaterdag 17.00u):
Heeft Triggerfinger nog een introductie nodig? De laatste jaren heeft de Belgische rockformatie zich verworven tot één van de beste livebands die de Lage Landen op het moment rijk zijn. De mix van een charismatische én sympathieke zanger, een retestrakke drummer en de meest stoere bassist is er één die verrassend goed aanslaat bij het publiek. Triggerfinger is hét Belgische rockmonster dat de wereld aan het veroveren is. Vorig jaar nog de Masters of Rock, maar dit jaar zullen Ruben Block en zijn maatjes het hoofdpodium onveilig maken. Wie weet met die fenomenale cover van dat ene Rihanna-liedje.

The Devil’s Blood (zaterdag 18.00u):
Het Eindhovense The Devil's Blood is zo'n band die satan aanbidt en die concerten van de nodige liters bloed voorziet. De vijf duistere figuren gekleed in lederen broeken en jasjes spelen bedekt onder het bloed jaren zeventigrock en psychedelica van Black Sabbath. Het recent uitgebrachte The Thousandfold Epicentre is zonder twijfel een topper van formaat die het toch al niet misselijke The Time Of No Time Evermore met gemak overtreft. Dat moet straks wel bijzondere taferelen opleveren in de Masters of Rock-tent.

The Kyteman Orchestra (zaterdag 19.00u):
Bombastisch, theatraal en kerkelijk. Zo valt de The Kyteman Orchestra van de gelijknamige artiest het best te omschrijven. Paaspop is voor Colin Benders en zijn enorme band het tweede optreden van de op voorhand veelbelovende tournee. De jazz-artiest bewandelt met zijn tweede volledige album een andere weg, maar wist desondanks een positieve indruk achter te laten deze week in het Utrechtse Tivoli. Paaspop-gangers, maak je borst maar nat voor een sferische show en een dromerige ontdekkingstocht.

Golden Earring (zaterdag 21.00u):
Veel heeft Rockblog niet over de grootste en één van de oudste bands van Nederland geschreven, waarvoor excuses. Want Golden Earring is een band van formaat met een internationale allure waar nog veel bands van Hollandse bodem een puntje aan kunnen zuigen. De wereldhit Radar Love – om maar iets te noemen - één van de grootste hits van een Nederlandse band ooit in Amerika. Verwacht overigens niet alleen de hits, maar ook nieuw materiaal van het aankomende album dat in mei verschijnt.

Karma To Burn (zaterdag 23.15u):
Hoe kun je als instrumentale rockband blijven boeien? Die vraag hoeven we niet te stellen tijdens het luisteren van Karma To Burn. De vierkoppige Amerikaans formatie is er eentje van monsterlijke psychedelica, pakkende blues en heavy metal waarbij steengoede gitaarriffs en zorgvuldig geplaatste drumpartijen de boventoon voeren. En dat nogmaals zonder een zanger en zonder te vervelen. De Jack Daniel Stage om kwart over elf, ben jij er ook?

Within Temptation (zaterdag 01.00u):
De grootste metalband van Nederlandse bodem en misschien zelfs één van de grootste symfonische metalbands wereldwijd. Dat is Within Temptation. Met drie miljoen verkochte CD’s uitgebracht in 48 landen en dertig gouden awards is de carrière van deze band op z’n zachtst gezegd indrukwekkend te noemen. Op Paaspop zal de show vooral in het teken staan van het vijfde album The Unforgiving uit 2011. Gaat dat zien, gaat dat zien.

Zondag 8 april

Rival Sons

Textures (zondag 13.00u):
De vaandeldragers van progressieve metalmuziek in Nederland. Dat neemt Textures niemand meer af. Het Tilburgse quintet is een grote naam in het progfirmament en met een nieuwe zanger, toetsenist én vierde plaat in de gelederen zorgt een optreden op Paaspop natuurlijk voor hooggespannen verwachtingen. Zeker na het indrukwekkende anderhalve minuut bij De Wereld Draait Door eind vorig jaar, waar ze zelfs Dominee Grendaat aan het headbangen kregen. Dat belooft veel goeds voor in de Masters of Rock-tent.

Chef’ Special (zondag 13.45u):
Een wirwar aan genres. Funk, hiphop, rock, orkestrale uitspattingen, het schiet allemaal voorbij in een optreden van Chef’ Special. Na de optredens op Lowlands en in De Wereld Draait Door is Nederland in de ban van deze vrolijke en spontane jongens uit Haarlem. Rockblog heeft de band nog niet eerder gezien, en we moeten zeggen dat we razend benieuwd zijn hoe ze het gaat doen op het hoofdpodium. Jullie ook?

Rival Sons (zondag 14.30u):
Rival Sons is een band die flink aan de weg aan het timmeren is. In twee jaar tijd leverden ze twee knetterharde platen af, waarbij catchy bluesy (hard)rock met  zelfs een sausje soul niet bespaard bleven. Derhalve zijn de jongens uit Los Angeles het best te vergelijken met Led Zeppelin; swingende hardrock, een beukenderitmesectie en scheurende vocalen. Een band die het harde geweld van Textures prima kan voortzetten. Laat maar komen!

Accept (zondag 20.30u):
Het is raar gegaan met de carrière van Accept. De Duitse metalband bestaat al zo’n 35 jaar, maar reeds weten nog maar weinig mensen van zijn razendsnelle speedmetal af. De vijfkoppige formatie heeft in de loop der jaren onverdienstelijk in de schaduw gestaan van grote namen als Anthrax, Slayer, Megadeth en Metallica. Gelukkig deert dit hen niet en zijn ze sinds een paar jaar weer met grote overtuiging bezig. Ditmaal met zanger Mark Tornillo, die te horen is op de nieuwe plaat die nu in winkels ligt. Een waardige act voor in de Masters of Rock-stage.

Nieuws submit

Heb jij zelf een nieuwtje of gerucht gevonden en wil je dit delen met ons? Klik dan hier, kies voor nieuws submit en stuur het naar onze redactie.

Reacties

Volg Rockblog!