Live Recensies

Tricky @ Melkweg

Toegevoegd op vrijdag 13 mei 2011, 15:56
Laatste update maandag 16 mei 2011, 11:49
Geschreven door Kelly
Bron: Rockblog

Tricky @ Melkweg

Op het programma van de Melkweg stond afgelopen donderdag de 43-jarige Britse rapper Adrian Thraws, dé triphop-koning, beter bekend  als: Tricky. Een oude rot in het vak, maar het entertainen nog niet verleerd.

De zaal is verduisterd en het podium nauwelijks verlicht.  Louter de silhouetten van Tricky, de zangeres en de band zijn te zien. Met een loom, zwoel instrumentaal nummer, wordt de avond ontspannen geopend. Vanaf het tweede nummer wordt er wel gezongen en Tricky wordt bijgestaan door een zangeres. Tricky op de planken heeft iets weg van een optreden van rapper Maxi Jazz van Faithless: een oude rockende neger, ontbloot, mager bovenlichaam, Brits accent en een goddelijke monotone stem. 

Tricky boekte zijn grootste succes begin jaren 90, in het triphop-tijdperk. De muziek bestaat uit een combinatie van dance, hiphop, reggae en rock. Uit die tijd komen nog meer triphop-formaties, toevalligerwijs ook uit Bristol, namelijk:  Portishead en Massive Attack, van deze laatste band is Tricky in het verleden onderdeel geweest, de muziek vertoont dan ook  veel overeenkomsten.

Tricky is levendig en opgewekt en geniet duidelijk van de aandacht die hij krijgt vanuit het publiek. Met de downtempo nummers weet  hij het publiek – dat voornamelijk uit ouderen bestaat – makkelijk  te bespelen. Naast de relaxte tracks zet Tricky ook een hit in. Echter niet een van zichzelf, maar uit het repertoire van Motörhead, en wel: Ace Of Spades. Hierbij nodigt hij het publiek uit om op het podium te komen.

Ook probeert hij tussendoor de aandacht te trekken door de microfoon op zijn borst te leggen en op die manier zijn hartslag te laten horen. Hij wil een eenheid creëren. En dit bewijst hij nogmaals op het einde wanneer hij van het podium afstapt om met zijn fans op de foto te gaan, ze te knuffelen en het feestje voort te zetten. De kloof tussen artiest en publiek lijkt verdwenen te zijn.

Een vijf kwartier durend optreden van een goedgemutste neger die - in tegenstelling tot Faithless- gelukkig nog lang niet is uitgespeeld.

Reacties

Volg Rockblog