Live Recensies

Review: The National @ 013 Tilburg

Toegevoegd op vrijdag 15 juli 2011, 17:30
Laatste update donderdag 21 maart 2013, 16:13
Geschreven door Joep
Bron: Rockblog

Review: The National @ 013 Tilburg

Met het album 'High Violet' brak deze band uit Brooklyn-New York vorig jaar door bij het grote publiek.The National is een graag geziene gast in Nederland. Met een totaal van vijf shows in de afgelopen anderhalf jaar (waaronder drie maal tijdens het Cross-Linx festival) lijkt de band zich wel thuis te voelen in ons land. Vanavond staan ze in een uitverkocht 013 in Tilburg.

Goedgevulde setlist

Het voorprogramma Arlt is door The National zelf meegenomen. Dit duo speelt Franstalige liederen die enkel begeleid worden door een elektrische gitaar. Eloïse Decazes en Sing Sing mogen, mede door de mooie samenzang, rekenen op veel sympathie van het binnenstromende publiek.

The National opent met het wonderschone 'England' van het laatste album High Violet en zet daarna gelijk door met 'Anyone's Ghost'. Opvallend is dat het publiek ook enthousiast reageert op de oudere nummers zoals 'Secret Meeting' en 'Available'. De goedgevulde setlist (met totaal 21 nummers!) bestaat vooral uit materiaal van de albums Boxer en High Violet. Ook introduceert The National 'Think You Can Wait' een nieuw nummer en tevens soundtrack voor de film Win Win van regisseur Paul Giamatti.

Het National-geluid

Het geluid in de zaal is prettig en geeft het kenmerkende National-geluid goed weer: namelijk de lage stem van zanger Matt Berninger, de bekende drumlijnen van Bryan Devendorf en het gitaarspel van de broertjes Dessner (Aron en Bryce).  Ook de toevoeging van twee blazers tijdens de optredens zorgt voor een gelaagd geluid. Matt gaat vanavond gehuld in een leren jack in plaats van het gebruikelijke pak.  Tussen de nummers door maakt hij nog enkele grapjes met het publiek. En aan de interactie tussen de vijf bandleden is te zien dat hier een hechte vriendengroep staat.

Een must see

Kritiekpuntje is dat 'England' beter later in de show gespeeld kan worden. En het is jammer dat er niet - in tegenstelling tot de shows tijdens Cross-Linx - met achtergrondvisuals gewerkt wordt. Dit wordt overigens ruim goedgemaakt door een sfeervolle lichtshow. England heeft een prachtige opbouw met piano en omdat het geluid tijdens het begin van het concert nog niet optimaal is, gaat de subtiliteit van het nummer verloren.

Eindigen doet The National met een volledig akoestische uitvoering van 'Vanderlyle Crybaby Geeks' wat door het publiek hard wordt meegezongen. Het is slechts één van de vele hoogtepunten van deze avond. Het publiek bedankt de band dan ook met een staande ovatie. The National overtuigt en is een must see voor elke muziekliefhebber!

 

Reacties

Volg Rockblog