Live Recensies

Sziget Festival verslag deel 1/3

Toegevoegd op zaterdag 20 augustus 2011, 13:42
Laatste update zondag 18 september 2011, 19:03
Geschreven door Alex
Bron: Rockblog

Sziget Festival verslag deel 1/3

Van 10 tot en met 14 augustus vond in Budapest het Sziget festival plaats. Sziget is een festival dat zich afspeelt op een eiland in de Donau, midden in Budapest. Sinds jaar en dag is het erg populair bij Nederlanders en die stroom wordt ieder jaar groter.

Van 10 tot en met 14 augustus vond in Budapest het Sziget festival plaats. Sziget is een festival dat zich afspeelt op een eiland in de Donau, midden in Budapest. Sinds jaar en dag is het erg populair bij Nederlanders en die stroom wordt ieder jaar groter. Hoewel het festival officieel de 10de begint is het terrein al enkele dagen eerder open. Zo is er op de achtste een klein programma met enkele Hongaarse bands en is er ieder jaar op de negende, Day Zero, een grote act geboekt.

Een Koninklijke opening

Voor Day Zero is dit jaar Prince geboekt. Prince, die bekend staat om zijn professionaliteit, laat ook bij dit festival optreden niets aan het toeval over. Uren lang is hij bezig met een soundcheck, wat vanzelfsprekend al veel fans en nieuwsgierigen trekt. Het optreden zelf is een Greatest Hits show van bijna drie uur. Ook zij die geen fan zijn van Prince weet hij te boeien door meesterlijk gitaar werk en een choreografie die tot in de puntjes klopt.

Omdat na Prince het programma voor de dinsdag direct is afgelopen, geeft het ons tijd om de velen barretjes te ontdekken. Zo kun je bij “The Chuck Norris Bar” al drinkend sparen voor een shirt met een afbeelding van deze actieheld erop en bij “The Titty Twister” worden vrouwen uitgedaagd voor een wet T-Shirt contest.

Op woensdag is de officiële opening van het festival met op het hoofdpodium The Maccabees. Zij als opener blijkt een prima keuze. Vrolijke, makkelijke poppie liedjes volgen elkaar op, het publiek wordt daarmee lekker opgewarmd voor de rest wat nog komen gaat.

Bij Flogging Molly is het meteen raak. Vanaf de eerste noot die wordt ingezet vliegen de halve liter Drehers je om de oren en verandert het veld in een grote springende massa. De show zelf is een afwisseling van oude hits en nieuw werk. Vernieuwend is het niet, goed en vertrouwd is het wel. Het feestje wat Flogging Molly neerzette maakte het hierna voor Rise Against op de mainstage een lastige klus. De punkrock van deze Amerikanen is toch een stuk serieuzer en het publiek ging dan ook vooral in de voorste regionen tekeer.

Een optreden waar door menigeen reikhalzend naar uit werd gekeken is Empire Of The Sun. De band treedt bijna nooit op dus was er sprake van een verrassingseffect bij het publiek. Gehuld in glitterkostuums en met hanenkammen spelen ze  een strakke show. Met de drie hits netjes verdeeld over de show haalden zij een dikke voldoende.

Op hetzelfde moment werd de A38-WAn2 stage zo'n beetje afgebroken door The Bloody Beetroots Death Crew 77. De beats van deze Italiaanse act zorgde voor een grote kolkende massa springende mensen tot ver achter in de grote tent. Heel de vloer leek mee te deinen en ondanks de hitte en benauwdheid bleef het tot de laatste noten een dansend feest.

Suicidal Tendencies treedt ook op in de A38-Wan2 stage. Een heel grote tent die afgeladen vol staat op het moment dat we arriveren. Bij ST gaat het dak eraf. Op het moment dat de zanger besluit het podium beschikbaar te stellen voor fans staat het binnen no-time vol. Zingen, schreeuwen, springen en raggen: alles is er toegestaan. Een hele overgang is het dan ook dat erna op dezelfde stage de Britse band Hurts optreedt.
 

Hurts is emotie

Operazangeressen en violen versterken een show met een aaneenschakeling van mooie muziek.  Geëmotioneerd speelt Hurts de nummers waardoor de tent binnen een uur plat wordt gespeeld. Er pas geen mens meer bij.

Een ding is zeker Sziget is nu al de koploper op het gebied van festivals. En we zijn nog maar net begonnen.


Bekijk hier de fotoreportage van Sziget 2011

 

Reacties

Volg Rockblog