Blogs

...And You Will Know us by the Trail of U2

Toegevoegd op vrijdag 19 februari 2010, 15:52
Laatste update vrijdag 19 februari 2010, 16:19
Geschreven door Redactie

Wat is het tegenwoordig met al die rare namen voor bands? Waarom scoren de bands de laatste tijd een 11 op 10 op mijn “Weird bandnames list”. Waar is het allemaal gestart? Allemaal vragen die we ons kunnen stellen als we al die affiches van de festivals van volgende zomer bekijken. 

Vroeger was het allemaal niet zo, en de bekendste bands hadden zeker en vast geen moeilijke naam. Bijvoorbeeld U2. Simpel, kort & krachtig. Wie kent hen nu niet? Ze zijn headliner op Glastonbury 2010, ze hebben verschillende “world tours” achter de rug en zijn nu al aan hun tweede jaar bezig van de huidige tour. Ook een andere bekende en simpele naam, Radiohead. Vertaald in radio-hoofd. Ook weer simple, kort & krachtig. Ook inmens bekend op het festival circuit. En iedereen heeft wel eens een radiohoofd. Andere voorbeelden: Muse, Coldplay, The Killers, Metallica,... Hou het simpel! 

Tegenwoordig ben je populair als je band een zo’n lang mogelijke naam heeft. ...And You Will Know Us by the Trail of Dead. Dat is een band met 10 woorden in zijn naam! En dan hebben ze er nog 3 puntjes voor staan ook, waar slaat dat op? Die band gaat nooit zo bekend worden als U2 of Metallica, waarom? Omdat als je de band naam afkort, je het volgende krijgt: ...AYWNUBTTOD. Probeer dat maar eens uit te spreken. Ook zet zo’n band maar eens op je festival. Waar past die naam op je affiche? Je moet grotere posters gaan kopen omdat deze naam gewoon te lang is.. Ik ken er nog eentje, wat denk je van deze? Dananananaykroyd. Welke stotteraar heeft die naam bedacht? Kan er mij iemand vertellen hoeveel keer er “na” in de band naam staat zonder te gaan tellen? NIEMAND. 

Natuurlijk heb je ook leuke, lange band namen zoals. The Presidents Of The United States Of America & Yeah Yeah Yeah’s (wat in principe niet zo heel lang is, maar wel leuk om te zeggen.) 

Maar een band naam hoeft niet lang of uitspreekbaar te zijn de laatste tijd, het moet een band naam zijn waar geen logica in zit. Bijvoorbeeld The xx. Schitterende band, inmens populair & ze staan bijna op elk festival deze zomer. Maar wat betekend het? We weten allemaal wat XXX betekend, maar in The xx zitter er maar twee. Ik denk gewoon dat deze band geen inspiratie had en gewoonweg xx niet zo slecht vonden. En omdat elke goede band met “The” begint, krijg je “The xx”. Ivm elke goede band die met “The” begint: The Beatles, The Rolling Stones, The Killers, The White Stripes, The Smiths, The Strokes, The Prodigy, … en noem maar op. Ik vind het eerlijk gezegd niet slecht maar het is zo “on-origineel” 

Probeer jij het eens, een goede naam te verzinnen. Niet zo makkelijk als je dacht? Dat had ik al wel gedacht.