Blogs

Muziek VS. Geloof

Toegevoegd op zaterdag 6 augustus 2011, 14:10
Laatste update maandag 19 september 2011, 04:15
Geschreven door Jos

Onlangs las ik een nieuwsbericht over een rockfestival in Urk. In dit bericht ging over twaalf predikanten die tegen een Urks rockfestival zijn. Dit omdat de muziek haaks tegenover de normen en waarden van het geloof zouden staan. Hier een quote uit een brief van de predikanten: ''Laten we de duivel de kans niet geven om onze jongeren weg te zuigen'' . Toen ik dit las, werd ik onpasselijk.

Onlangs las ik een nieuwsbericht over een rockfestival in Urk. Dit bericht ging over twaalf predikanten die tegen een Urks rockfestival zijn. Dit omdat de muziek haaks tegenover de normen en waarden van het geloof  zouden staan. Hier een quote uit een brief van de predikanten: ''Laten we de duivel de kans niet geven om onze jongeren weg te zuigen'' . Toen ik dit las, werd ik onpasselijk.

Laten we voorop stellen: ik ben er met dit verhaal absoluut niet op uit het geloof onderuit te halen of om mijn gelijk te krijgen. En daarbij is het misschien nuttig te weten dat ik op een Christelijke school gezeten heb en dat ik thuis ben opgevoed met het geloof.  Ik accepteer iedereen die een geloof aanhangt evenals zij die dat niet doen. Dat respect verwacht ik ook terug. Eenieder in zijn waarde laten, is bij mij regel nummer 1.

Dit nieuwsartikel gaat tegen deze regel in. Dat is de reden dat ik me er over opwind. Ik snap niet hoe een geloof een bepaald soort muziek kan verbieden. Muziek is naar mijn idee iets wat buiten het geloof staat. Toegegeven: rock of metal kunnen soms satanistische teksten bevatten, maar ook binnen dat genre zijn er meer nummers die dat niet hebben. Het is toch uit de lucht gegrepen om te zeggen dat de duivel je opzuigt als je naar een rockfestival gaat? En hoe durf je de mensen die naar deze muziek luisteren allemaal over een kam te scheren?

De laatste keer dat ik een bijbel gelezen heb, stond hier niet in dat bepaalde muzieksoorten verboden zijn om naar te luisteren. Gevalletje van over een onderwerp praten waar je  geen verstand van hebt. Als je niet weet waar je het over hebt moet je je mond houden, of zoals ik het beschrijf: eerst kijken, dan zeiken.  Er zijn rock- en metalbands die muziek maken over het geloof, betekent dit dan ook dat het duivelse muziek is?

Waarom koppelen Christenen muziek aan het geloof? Toen ik een Moslim jongen vroeg of muziek ook zo werd bekeken binnen zijn geloof, riep hij kordaat: ‘nee!’. Waar komen de waanzin ideeën vandaan? Waarom kan iemand die naar rock of metal luistert dan niet binnen het straatje van een kerk vallen?

Natuurlijk denken niet alle gelovigen op deze manier, als ik dat zou zeggen zou ik net zo erg zijn als deze predikanten. Er zijn de afgelopen 2000 jaar zo veel dingen veranderd, waarom kunnen deze gelovigen niet met hun tijd meegaan?

Als je aan mij zou vragen wat ik van het geloof vind, zeg ik eens te zijn met de basis: de tien geboden. Maar de rest vind ik een verouderd verhaal met bijverzinsels, waar mensen zich aan vast proberen te houden. Nee, mij zal je niet in een kerk vinden. Maar ik heb mij tenminste wel in het geloof verdiept. Dat kunnen een paar kerkgangers niet zeggen over de dingen die zich buiten het geloof afspelen, en daarmee doel ik in het bijzonder op het rockfestival in Urk.