Interviews

Interview: Gerhardt Heusinkveld

Toegevoegd op donderdag 24 maart 2011, 16:43
Laatste update maandag 19 september 2011, 15:01
Geschreven door Kelly

Gerhardt Heusinkveld popmuzikant, bandlid van Beans & Fatback en soloartiest vertelt over zijn carrière en de release van zijn minialbum All is There.

Gerhardt Heusinkveld popmuzikant, bandlid van Beans & Fatback maar ook soloartiest vertelt over zijn carrière en de release van zijn minialbum All is There.

All is There, het mini-album van Gerhardt - dat 31 maart uitkomt - is opgenomen in samenwerking met de leden van Triggerfinger en producer David Poltrock. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in een album met vijf tracks waarbij, naar eigen zeggen, elk nummer uniek is. “Het is heel divers. Het album bevat invloeden van: U2, David Bowie, Coldplay, Arcade Fire, maar ook mijn eigen twist.”

“Praten tijdens een optreden is the living hell”

Optreden op festivals doet Gerhardt het liefst, maar hij bezoekt zelf liever concerten in een podium. Echter wel een concert waarbij hij kan zitten, zodat hij rustig alles op zich af kan laten komen. Ook gaat hij liever alleen, dan hoeft hij zelf niet te kletsen of zich niet te storen aan geklets in het algemeen. Door zijn optreden heen praten noemt hij ‘the living hell’: “Ik ben zelfs een keer gestopt tijdens een optreden. Ik heb toen gezegd: ‘ik stop nu met spelen en ik treed verder op in het rookhok. Mensen die dat willen horen komen daarheen en mensen die willen praten blijven hier staan.’ Toen heb ik voor veertig man in het rookhok gespeeld. Ik ervaar praten tijdens een concert als een middelvinger naar de kunstenaar.”

De laatste tijd heeft Gerhardt steeds minder behoeften om een concert te bezoeken. Hij heeft meer inspiratie in een lege en stille ruimte. Hij beschrijft dit met een metafoor:“Ik zie het als een vlak stuk aarde. Als je daar constant overheen loopt, plat stampt, raakt de grond dicht gesleten en geeft het niet de kans aan een zaadje om naar buiten te komen. Terwijl als je het omploegt, luchtig houdt, er een mooi zaadje in plant en water geeft, het uit kan bloeien tot iets moois.”

Zijn eerste single A Brand New Heart is goed ontvangen bij het publiek. Ook werd hij in januari uitgeroepen tot Serious Talent op 3fm, sindsdien is hij regelmatig te horen op de radio.
Het mooiste compliment dat Gerhardt tot nu toe heeft gekregen, is een bericht van een meisje die A Brand New Heart als soundtrack van haar leven gebruikte. “Ze luisterde mijn nummer, genoot van de doorkomende zon na al die grijze dagen en zei tegen mij: ‘Zo is het leven pas echt goed.’ Ja, dat vind ik een prachtig compliment, daar maak ik muziek voor.”

“Dries Roelvink is mijn held”

Gerhardt heeft veel bewondering voor Nederlandse artiesten: “Ik bewonder iedereen die in zichzelf gelooft en in dit kleine kikkerlandje rond probeert komen van zijn of haar muziek. Maar degene welke ik het meest bewonder, is Dries Roelvink. Vijfentwintig jaar probeerde hij een nummer 1 positie te bemachtigen, hij werd uitgelachen, belachelijk gemaakt en toch het is hem na die 25 jaren geloven in zichzelf eindelijk gelukt. Dat is toch geweldig? Dries is echt een held. Niet qua muziek maar qua mentaliteit.”

Ideeën voor de clip van Gerhardt zijn tweede single I Want To Be You staan al op stapel: “Het wordt een totaal andere clip dan de eerste. Er gaan mannen verkleed als vrouwen en vrouwen als mannen: I Want To Be You.” Als hij zelf voor een dag iemand anders mocht zijn, zou hij free-diver willen zijn. Ik vind dat zo fascinerend, die free-divers. Ik bedoel: het slaat helemaal nergens op, en toch is het knap. Ik ben zo claustrofobisch als de pest en krijg al een halve hartaanval als ik een snorkelbril opzet. Dus free-diven lijkt me wel wat.” 

Gerhardt zou het liefst nog dit jaar een volledig album uit willen brengen, maar eerst de release van zijn mini-album op 31 maart. Dezelfde dag is hij te zien in de bovenzaal van Paradiso. Komt allen!

 

Foto: Jaap Stiemer

Nieuws submit

Heb jij zelf een nieuwtje of gerucht gevonden en wil je dit delen met ons? Klik dan hier, kies voor nieuws submit en stuur het naar onze redactie.

Reacties

Volg Rockblog!