Interviews

Interview Miles Kane

Toegevoegd op woensdag 9 november 2011, 19:17
Laatste update woensdag 9 november 2011, 19:22
Geschreven door Bjorn

Rockblog kreeg de kans om Miles Kane  te interviewen. We ontmoeten Miles in de backstage van het festival Les Inrocks in l’Aéronef (Rijsel). Het interview vond plaats in de kleedkamer van Miles en zijn band. Bij onze binnenkomst staat Miles Kane te dansen op ‘Stellify’ van Ian Brown. We nemen plaats terwijl de we een pint aangeboden krijgen.

Dag Miles, leuk je te ontmoeten. Hoe gaat het?

Great, thanks man!

Kijk je uit naar het optreden van vanavond?

Ja, ik ben heel enthousiast om te spelen  straks. We zijn hier gisterenavond toegekomen en nog een pint gaan drinken in deze mooie stad. We hebben in Frankrijk een paar maanden geleden ook al een concert gegeven in een kleine zaal voor ongeveer 400 mensen. Het was echt fucking great. Ik ben er klaar voor om vanavond iedereen weg te blazen met ons optreden.

We hebben deze week ook in Amsterdam en Brussel opgetreden. Die optredens waren ook geweldig man! Het voelt geweldig om eigen shows te doen in Europa maar ook op dit niveau is het echt leuk om bezig te zijn. We zijn aan het opbouwen want het was tot nu toe al een prachtig  jaar.

We  houden van Frankrijk hoor, want we voelen hier veel liefde van de fans. We hebben hier dan ook al vaak gespeeld. It’s great.

Zoals je al zei, je speelde deze week in Brussel. Het was ook niet je eerste keer dat je een optreden gaf in Brussel.

Inderdaad, we waren er al eens geweest maar niet zo vaak als in Frankrijk. We speelden in de Botanique die al maanden uitverkocht was. Het optreden op zich was really cool omdat het in zo’n gezellig kleine zaal is! We hebben altijd goeie optredens gehad in Brussel zoals ook in de AB.

In december doe je het voorprogramma van Kasabian. Je zal dan spelen in grote arena’s en clubs zoals bijvoorbeeld de O2 in Londen. Speel je liever in kleinere clubs als headliner of eerder in grote arena’s als support act voor een grote groep?

 Ik denk dat je altijd verkiest om de headliner te willen zijn op een affiche. Dat is ook het leukste maar je streeft er naar om ooit zelf de headliner te zijn in een grote arena maar je weet niet natuurlijk nooit of dat zal lukken.

Kasabian speelt voor deze tour in grote arena’s want ze zijn erg groot geworden. Ze zijn een goede band en hun muziek past ook in grote zalen dus die combinatie is top. Het is een goeie manier om meer mensen te bereiken met hun muziek. Sommige mensen kennen de muziek niet of ze houden er niet van maar eens ze een concert gaan bekijken dan is het echt fucking rocking.
Zoals festivals hé, je staat op een groot podium maar niet iedereen komt voor dezelfde bands en je gaat soms op goed geluk naar een artiest kijken en dan ontdek je dingen.

Laten we het even hebben over je plaat. Het is een zeer diverse plaat geworden waarin de songs niet onder één genre kunnen geplaatst worden. De Nederlandse wikipedia beschrijft het genre van Miles Kane als ‘Baroque pop & postpunkrevial’. Hoe zou je je muziek zelf omschrijven?

Ik zou mijn muziek omschrijven als een soort pop-rock ’n roll met vette groove beats. Het is iets van mij, weet je. Het heeft een tijd geduurd om mijn plaat te maken want de voorbije twee jaar heb ik niet opgetreden of interviews gedaan. Sinds vorig  jaar was ik echt klaar voor mijn plaat. Ik weet nu dat alles goed zit qua teksten, zang en gitaar én dat ik echt alles gegeven had.

Ik kijk nu al uit om nieuwe songs te brengen. Zoals vanavond  spelen we een nieuw nummer genaamd ‘Woman’s Touch’. Het is waarschijnlijk de beste song die ik geschreven heb tot nu toe. Ik hou van ‘Come Closer’ maar dit nummer wordt een single voor begin volgend jaar.

We hebben ondertussen al zoveel optredens gedaan maar het blijft echt geweldig om elke avond mijn songs live te spelen. Ik voel mij raar als ik eens drie dagen niet opgetreden heb. Je zit op een soort vibe en het werkt erg verslavend voor mij, you what I mean. Het voelt allemaal zo goed om te spelen met mijn band, die trouwens geweldig zijn. Live is het allemaal meer rocking’ en jammin’ en daar hou ik zo van!

Je zei in januari van dit jaar in een interview dat de riff van het nummer ‘Rearrange’ de beste riff van 2011 is. Heeft de nieuwe song dan een betere riff?

Weet je wat, het scheelt eigenlijk niet veel hoor! De nieuwe song is eigenlijk als… (begint de riff te neuriën en de tekst te zingen) .Yeah, ‘Rearrange’ het is een geweldige riff hé.

En wanneer heb ik dat gezegd?

In januari, ik zag het onlangs in een interview.

(lachend) en nu is er een betere riff zeg!

Toen ik die riff hoorde van ‘Rearrange’ moest ik onmiddellijk denken aan The Beatles. Ben je door The Beatles beïnvloed?

Ja, natuurlijk man! Ik ben er mee opgegroeid en ik ben zelf van Liverpool dus daar heb je al een connectie. Mijn moeder legde vroeger ook altijd The Beatles op dus ik ben er inderdaad zwaar door beïnvloed. Zéker John Lennon man. Op zijn solo album ‘Imagine’ zit er een dvd bij waarop de song ‘Give me some truth’ te horen is . Die dvd heeft mij erg geholpen om mijn plaat te maken. Ik heb heel wat inspiratie gehaald uit de beelden en de teksten van Lennon.

Ik herinner mij jaren geleden dat ik er naar keek en hoe Lennon zong, zo moet het gewoon zijn, you know what I mean. Het was een moment in mijn leven die veel effect op mij heeft gehad. Dat was gewoon de vibe hoe ik moest zingen.

Je hebt ook een Beatles cover in je setlist, namelijk ‘Hey Bulldog’. Ik weet niet of je het vanavond zal spelen maar…

(onderbreekt mij) ja we zaten daarnet te discussiëren met de band of we het zullen spelen of niet vanavond.

Waarom precies dat nummer eigenlijk?

Ik hou van een cover in een set. Die muziek heeft zo’n invloed op mij gehad dus wou ik een cover spelen van één van mijn inspiratiebronnen op onze optredens.

Maar ik denk voor vanavond dat we ‘Responsable’ van Jacques Dutronc  zullen spelen.  We hebben vanavond maar 45 minuten dus ofwel is het ‘Hey Bulldog’ of ‘Responsable’ maar het zal waarschijnlijk ‘Responsable’ worden.

Dus jij bent responsable voor de keuze van de cover.

(al lachend) ja precies. Wat denk je dat we moeten spelen?

Ik zou graag ‘Hey Bulldog’ horen.

Shit, oh men, I gotta go (doet alsof hij weggaat). Als je ‘Responsable’ nog niet gehoord hebt, het is echt fucking cool.

Kan je ons iets vertellen over hoe 2012 er voor jou zal uitzien?

Voor de Kasabian tour gaan we de nieuwe single opnemen. Na Kasabian gaan we naar Australië mee op tour met Arctic Monkeys. Wanneer we terug zijn hebben we nog enkele Europese data en komt onze nieuwe single uit. Misschien duiken we dan tenslotte de studio in, we zien wel.

Dus er komt een nieuw album volgend voorjaar?

Ja er komen zeker al twee nieuwe singles uit. Ik wil vooruit blijven gaan en ik zit momenteel op een goeie flow dus als alles goed zit waarom zou ik dan geen tweede album opnemen? We zien wel hoe alles verloopt.

Als je eerst uw tweede album maakt dan zal je zeker geen tijd hebben om iets te doen met Alex Turner?

Ja ik en Al (Alex Turner) willen zeker terug iets doen en we zullen het ook doen. Maar wanneer?  Dat weet ik niet. Het kan volgend jaar zijn of nog eens het jaar erachter. We zien wel.

Je hebt een groot succes gehad met ‘The puppets’. Was dit bij het maken van je debuutplaat eerder een zegen of een vloek omdat je maar de andere muzikant was naast Alex Turner van Arctic Monkeys.

Ja wel… ik weet het niet precies. We hadden inderdaad succes bij The Puppets. Daarvoor zat ik in een andere band, namelijk The Rascals. Maar dit is niet goed afgelopen ook al hadden we enkele goeie en strakke songs! We zijn dan uiteindelijk gesplit en nadien had ik een moeilijke periode waarin ik dacht: ‘wat moet ik nu doen?’
Ik heb dan de tijd genomen om in clubs te spelen van 100 mensen terwijl ik nu in clubs speel voor meer dan duizend mensen. Ik heb het niet op een bordje aangereikt gekregen en het was alleszins niet gemakkelijk om dit op te bouwen.

Uit de ervaring en het succes van The Puppets heb ik naam gemaakt maar door een goed album te maken en goeie live shows te geven leren ze mij ook kennen en ben ik niet meer zomaar ‘the other guy from The Puppets’.

Ik heb gelezen dat Noel  Gallagher een bijdrage geleverd heeft aan jouw album.

Ja dat klopt, hij heeft backing vocals gedaan bij het nummer ‘Fantasy’.

En heb jij ook bijgedragen aan zijn album?

Ja, ik heb een stukje gitaar ingespeeld maar hij heeft het jammer genoeg niet gebruikt.

Oh, jammer!

(lachend) Het is niet erg hoor maar hij had het moeten gebruiken hé.

Het zou de beste riff op zijn album geweest zijn hé!

(lacht veel) ja natuurlijk. Heel waarschijnlijk hé!

Wat vindt je van zijn album?

Ik hou van de lyrics en de drumpartij van ‘Soldier Boys And Jesus Freaks’. Dat nummer is mijn favoriete song.

Tot slot er staat een duet op je debuutplaat met Clémence Poésy. Hoe was het om met haar samen te werken?

Ik wou perse een duet op mijn album met een sexy vrouw en iemand had gevraagd of ze een song wou opnemen met mij. Ze stemde in en op een namiddag kwam ze langs en hebben we samen de song ingezongen. Alles verliep heel goed want in een paar uur zat ons werk er al op.

Met zo’n mooie vrouw lijkt het mij inderdaad niet erg om samen te werken.
Miles, bedankt voor het interview en succes met je optreden straks.

Thanks mates, i’m gonna have some dinner now!

Cheers boys.

Smakelijk!

 

Foto by Rolf Verstraete

 

 

Nieuws submit

Heb jij zelf een nieuwtje of gerucht gevonden en wil je dit delen met ons? Klik dan hier, kies voor nieuws submit en stuur het naar onze redactie.

Reacties

Volg Rockblog!