Interviews

Interview Hans Maes (organisator Groezrock)

Toegevoegd op dinsdag 17 april 2012, 16:29
Laatste update dinsdag 17 april 2012, 17:33
Geschreven door Bjorn

Het festival seizoen van 2012 staat officieel voor de deur. Voor veel Belgen en duizenden andere punk en hardcore liefhebbers van over heel de wereld betekent dit maar één ding: Groezrock time! Naar aanleiding van het festival zocht Rockblog Hans Maes op. Met de grote man achter de schermen van het festival hadden we een gesprek over Pukkelpop, de geluidsnormen beperking van minister Schauvliege en de headliners van 2012.

Het Belgische festival seizoen van vorig jaar is enigszins in mineur geëindigd door de Pukkelpop ramp. Hebben die gebeurtenissen, de organisatie van uw festival beïnvloed?

Zeker en vast! Er zijn een aantal zaken bijgekomen waar we nu rekening mee moeten houden, onder andere qua constructies bijvoorbeeld. Voor onze tenten zijn er strengere regulaties opgesteld. We zijn ook in contact gekomen met Meteo via de brandweer. Zo zijn we twee dagen lang, op elk moment van de dag steeds op de hoogte van het weer. Alle aan en afrij routes zijn herbekeken. Ons evacuatieplan is herbekeken in samenwerking met lokale overheid, brandweer, politie, het Vlaamse Kruis en nabije gemeenten om toch maar te kunnen anticiperen op soortgelijke gebeurtenissen. Tijdens Groezrock wordt er trouwens iets geheel nieuws in gebruik genomen, een primeur zeg maar, maar voor meer nieuws hierrond moet je nog wachten tot 20 April.

Voor de rest gaat de politie via Twitter werken met de hashtag #GR12. Zodat ze bijvoorbeeld ’s morgens kunnen zeggen van “Goeiemorgen #GR12, zijn er problemen kom gerust naar ons. Situatie van vandaag is gunstig. De temperatuur bedraagt…”.
Naast de Mainstage komt er een Twitter wall op het groot scherm. Op die manier kunnen de festivalgangers deze Tweets ook gemakkelijk volgen. Het spijtige aan zo’n zaken is wel dat er pas heel veel extra actie wordt ondernomen als er iets gebeurt. Natuurrampen blijven toch iets onverwacht. De kans dat zoiets gebeurt is klein maar je ziet wat de gevolgen kunnen zijn als zoiets dan wel gebeurt. Het is nu vooral belangrijk dat we er uit leren.

Drie jaar terug geraakten bvb verscheidene bands niet op Groezrock door de vulkaanuitbarsting in IJsland. Bijna jaarlijks heeft u te kampen met afzeggingen, zoals dit jaar Billy Talent. Hoe pakt u het aan om vervangers aan te trekken van hetzelfde kaliber?

Dit is natuurlijk allemaal niet zo gemakkelijk. Het zijn zaken waar je doorheen het jaar mee bezig bent. In het geval van Billy Talent wisten we eigenlijk niks op voorhand. Op een bepaald moment kregen we een persmededeling binnen. We trachten dit dan zo snel mogelijk regelen want als de mensen tickets kopen voor Billy Talent willen we ze geen maand meer aan het lijntje houden. In dit specifiek geval was het allemaal toch vrij snel geregeld. Er was reeds contact geweest met Good Riddance, maar toen die bekend maakten dat ze terug gingen toeren lag onze line-up al vast. Zij waren dan de meest logische keuze en op een dag was alles geregeld.

U kunt weer een fantastische affiche voorleggen. Hoe blij bent u met de headliners dit jaar? Het spreekt voor zich dat Rancid al enkele jaren een must have was voor u, ook Refused stond vorig jaar al op uw lijstje?

Heel blij natuurlijk! Twee jaren geleden heb ik inderdaad al eens laten vallen dat mijn persoonlijke favorieten Refused en Rancid waren. Nu hebben we die twee weten te strikken voor deze editie en daar zijn we vanzelfsprekend heel, heel blij mee. Rancid bestaat dit jaar twintig jaar en dat brengt ook weer extra publiciteit met zich mee. Er is dus geen beter moment om ze op de affiche te plaatsen. Refused doet een reünie. Ik heb altijd gezegd, het jaar dat ze een reünie doen moeten ze er bij zijn. Ik heb gelezen dat er geen nieuw materiaal meer wordt opgenomen en dat ze na 2012 niks meer willen doen. Dus ik denk dat ze dit jaar nog een keer extra goed willen vlammen!

Heideroosjes, een band die hier al drie keer gespeeld heeft en veel betekend heeft voor Groezrock stoppen er na deze zomer mee. Hoe belangrijk was het voor u dat ze toch nog een keer terugkwamen voor ze er definitief de brui aangeven?

Heideroosjes is toch wel de grootste punkrock band uit de Benelux. Nu dat 2012 het laatste jaar is dat ze gaan spelen hadden wij zoiets van, die kunnen echt niet ontbreken op onze affiche. Ik ben er zeker van dat het dikke ambiance gaat worden. Misschien minder voor mensen van Frankrijk of Engeland maar vermoedelijk zullen ze er ook nog wel een paar Engelstalige nummers tussen wurmen. Het zal zeker een kleine bom worden in de tent!

Dit jaar is er ook de Fender acoustic (nieuw podium). Wat verwacht u van uw laatste aanwinst?

We merken dat meer en meer artiesten naast het toeren met hun band ook solowerk uitbrengen en dat daar toch wel een groot publiek voor is. Als festival moet je ook niet blijven staan. Je kan je structuur wel houden maar, ook voor de groepen, is het interessant als je telkens links of rechts iets nieuws kan brengen.
Vorig jaar speelde Dashboard Confessional ook al eens een akoestische set, en in het begin stond die tent vrij leeg maar langzaam liep die toch ook wel vol. Toen beseften we dat hier ook op Groezrock een publiek voor is. Dit jaar is de Drum & Bass tent weg en is er extra plaats op het terrein. Drum & Bass, een tof genre maar het is toch niet echt iets wat je aan Groezrock linkt. We hebben besloten die tent te laten vallen en het akoestisch podium in de plaats te zetten.

Iets anders nu, de nieuwe geluidsnorm van minister Schauvliege wordt niet overal even goed onthaald. Wat vind u er zelf van?

Voor de duidelijkheid wij plaatsen geen plexiglas schermen! Wat wij wel doen, is gratis oordoppen aanbieden. Vorig jaar hadden we er 10000 en die waren in een mum van tijd weg. Dit jaar hebben we er 25000 besteld. Verder houden we ons net zoals vorig jaar aan de 103 dB regel.

Op sociale media sites zijn er berichten van mensen uit de hele wereld  die speciaal afzakken naar Meerhout. Groezrock wordt ook steeds vaker in een adem genoemd met onder meer “The Vans Warped Tour”, toch een van de pioniers in het genre. Had u ooit gedacht dat het festival zo’n proporties zou aannemen?

Dat Groezrock zo groot zou worden hadden we nooit gedacht. Toen we bijvoorbeeld de eerste keer Bad Religion wisten te boeken, hadden we ineens 6000 man wat een verdubbeling was van ons normale bezoekersaantal. Toen hadden we zoiets van, dit is wel het maximum dat we met Groezrock kunnen halen. Maar dan doe je eens iets extra en dan merk je dat het bezoekersaantal ineens nog toeneemt!
We zitten duidelijk nog niet aan onze limiet. Het is niet dat we de laatste jaren nog kunnen spreken van verdubbelingen maar we zitten toch nog steeds in een stijgende lijn qua bezoekersaantal.
We proberen zo breed mogelijk te programmeren. Niet enkel punk maar eigenlijk alle genres in heel die cultuur. Het ene is al wat meer vertegenwoordigt dan het andere en elk jaar ligt die verhouding weer wat anders. Dit is ook niet altijd even gemakkelijk. Het ene jaar is meer aanbod in Hardcore en het andere in Punk. Je moet ook inspelen op trends. Het is dus vooral weten wat de mensen willen horen.
En waarom komen ze precies van zo ver? Misschien omdat ze in hun eigen land zo geen aanbod hebben. Ook omdat we elk jaar iets exclusief proberen doen. Het is al van ’94 geleden dat LifeTime nog in Europa heeft gespeeld. Voor Thrice wordt het de laatste festival show die ze gaan doen. Ik denk dus vooral het totale plaatje.

U heeft het als organisator enorm druk het laatste weekend van april. Heeft u nog tijd om enkele bands te zien?

We proberen he. Het hangt er vanaf hoe goed we voorbereid zijn en hoeveel werk we de dag zelf nog hebben. Naast Refused en Rancid uiteraard zijn er nog wel enkele “kleinere bands” die ik graag zou zien. Ik denk dan aan Gorilla Biscuits, Red City Radio, Verse… . Er staan er heel veel op mijn lijstje maar ik denk niet dat ik ze allemaal ga kunnen bekijken.

Heeft u misschien al een primeur voor ons i.v.m. de editie van 2013?

Billy Talent gaan we sowieso opnieuw proberen. Ik weet niet wat de plannen zijn. Het zal vooral afhangen van of Billy Talent nog naar België komt of niet. Ik ben nog niet echt bezig geweest met 2013.Er zijn links of rechts wel al gesprekken geweest maar zeker nog niks concreet!

Als afsluiter, vertelt u zelf eens waarom moeten de mensen naar Groezrock komen?

Gewoon omdat het een leuk festival is. Je komt een verscheidenheid aan bands tegen. De inkomprijzen zijn toch prijs kwalitatief verhoudend correct voor wat we aanbieden. Moest je naar een aantal clubshows gaan ben je direct een veel meer kwijt. We doen ons best om de prijzen democratisch te houden. Onze bierprijzen blijven laag, zelfs met de stijgende bierprijzen. Hoe lang we dit nog kunnen volhouden weet ik echter nog niet. We doen ook steeds ons best om onze bezoekers iets extra te geven. Binnen enkele dagen komen we weer met nog iets speciaals naar buiten voor de mensen die vrijdag al afzakken!

We zijn benieuwd. Bedankt voor u tijd

Geen probleem!

Nieuws submit

Heb jij zelf een nieuwtje of gerucht gevonden en wil je dit delen met ons? Klik dan hier, kies voor nieuws submit en stuur het naar onze redactie.

Reacties

Volg Rockblog!