Interview: Royal Republic

Toegevoegd op zondag 27 februari 2011, 12:44
Laatste update zondag 27 februari 2011, 13:00
Geschreven door Dirk
Bron: Rockblog

Interview: Royal Republic

Niet lang voordat Royal Republic op moet treden zitten we backstage aan een tafeltje. Naast ons zitten Jonas(bassist) en Per(drummer). 2 hele relaxte gasten die niet te beroerd zijn al een praatje te houden. Het gaat overal en nergens over, maar ze hebben vooral erg veel zin in de show vanavond. Erg lang was het gesprek niet want we mogen mee naar een kamertje om de hoek. Daar zit de zanger van de band, Adam Grahn, al op ons te wachten. Let the interview begin. 

Afgelopen jaar was heel goed voor jullie;  Erg veel shows en het verschijnen van debutalbum “We Are The Royal”. Hoe beschrijf je het jaar zelf?

Het was echt heel goed, we hebben meer dan 140 shows gespeeld. We zijn het hele jaar op tour geweest en het was leuk iedereen te zien. Europa is echt heel erg leuk, hoewel we vooral in Duitsland hebben gespeeld. Ze hebben daar brood met echt alles erop, Eew! Maar het is goed om weer in Nederland te zijn. De eerdere show hier was in Amsterdam, maar dat was een showcase voor zakkenlui. 

Hoe zie je Royal Republic in de toekomst? Staan jullie bovenaan elke hitlijst?

Hopelijk hebben we dan wat meer albums. Maar dat is als we ooit stoppen met touren met het huidige album, wat misschien nooit zal gebeuren. We zijn een live band, dat willen we al zijn sinds we gestart zijn en dat is dus wat we gedaan hebben om hier nu te komen. Natuurlijk is het niet erg om bovenaan de hitlijsten te staan, dat zou wel leuk zijn. Voor nu houden we het gewoon op het touren, overal onze fanbase uitbreiden. 

Jullie doen een grote tour door heel Europa, ook hebben jullie al enkele festivaldata vast staan(NL: Dauwpop & Zwarte Cross).. Spelen jullie liever voor kleinere zalen of staan jullie het liefste voor een volle festivalweide?

Ze hebben beide hun charmes. Onze muziek past heel erg goed in kleinere zalen, omdat je makkelijker contact met het publiek maakt en feedback krijgt. Op een gigantisch podium spelen is natuurlijk fantastisch, maar je bereikt niet iedereen. Als je een band als U2 of de Foo Fighters bent kan je 100.000 mensen hebben en ze allemaal aanspreken. Dus ik hoop dat wij daar op een dag ook komen. 

Zijn er al wat festivaldata die wij nog niet weten..Alsjeblieft?

Ja waarschijnlijk. Ik weet er een paar en ben er heel erg blij mee, maar ik kan natuurlijk nog niks zeggen. Ze zouden mij vermoorden, en als ik dood ben wordt het moeilijk spelen hé!

Tijdens een eerdere show heb je gezegd iedere riff van Metallica te kennen, kunnen we er vanavond misschien een horen?

Onze gitarist haat Metallica dus ik ben bang van niet, Al weet ik niet hoe je nou Metallica kan haten.. Misschien kan ik wel gewoon stiekem wat tussendoor spelen, special voor jullie. Wat is je favoriete Metallica nummer?   “Seek & Destroy”  Prima, Seek & Destroy zal het dan zijn!(Waar hij daadwerkelijk een stuk van heeft gespeeld!)

Met nummers als Underwear, Tommygun en Good to be Bad Maken jullie gewoon een hele hoop plezier, in ieder geval niet een liefdesnummer of een politieke klaagzang. Dat zal een hele leuke tijd zijn geweest in de studio?

De teksten zijn gewoon hoe ze zijn, we hadden als plan een Party-album en dat is goed gelukt. Al zeg ik niet dat we nooit serieuze nummers gaan schrijven, we kunnen alle richtingen nog op. Het is gewoon makkelijk om te kunnen schrijven wat je wil. Een hoop is gewoon onzin, al zitten er natuurlijk kleine dingen en gebeurtenissen verwerkt in nummers. Het meeste is dus Bullshit.. I Can See Your Underwear..  We zijn ook al bezig met het schrijven van nieuw werk, misschien komt er nog wel iets voorbij..  

Welk nummer speel je live het liefste?

Het verschilt. Het ligt aan de reacties die je krijgt vanuit het publiek. Meestal is dit Full Steam Spacemachine. Ik vind het nummer dat spelt als we opkomen ook erg leuk, maar daar moet je zelf maar achter komen. Live spelen we geen  Underwear, Tommy Gun of Full Steam Spacemachine tonight..helemaal niks van het album.. oh nee , ik maak maar een grapje.  

Een hoop mensen vinden de clip van Tommy Gun heel gaaf, hoeveel scenes hebben jullie moeten schieten? Echt maar één? Verder is ook het klassieke stuk achter Underwear onverwachts, zijn er meer plannen voor gekke clips?

De video voor Tommy Gun ging per ongeluk tijdens een fotoshoot. Ik zat gewoon op een stoel het nummer te zingen en ineens begonnen ze te roepen..”Doe dit, doe dat.. Geef ‘m een peuk, zoen ‘m, sla ‘m, bier, water,scheerschuim, alles!” Het is niet precies een scene, want toen onze gitarist mij moest slaan had hij daar de ballen niet voor! En het klassieke stuk in Underwear vinden wij zo vet omdat het er niet hoort te zitten. Ze speelde onze clip op Slow motion af en wij stonden te kijken van “HELL YEAH!”

Wat zouden jullie beschrijven als de positieve kanten van het zijn van een “Rockstar”? en de negatieve kanten?

Nou de negatieve kant.. We krijgen niet echt betaald, hopelijk veranderd dit later. Het is erg moeilijk op deze manier te leven. Je kan wel met iemand chatten of skypen maar je verliest toch het echte contact met de mensen die je kent. Het heeft zeker ook een positieve kant, zo doen wij allemaal waar we vroeger alleen nog maar van hebben kunnen dromen. Dit doen we ook nog eens met de mensen met wie wij graag samen zijn, de band zijn mijn beste vrienden. Wel is het raar dat het je werk is. De meeste mensen gaan niet met een goed humeur naar hun werk maar voor ons is het echt onze passie, dit maakt het een stuk aangenamer.

Wat staat er op jullie mp3, verras ons!

 Eeeehm, Even in mijn iTunes kijken.. Ik zit de laatste tijd erg veel met  John Mayer. Verder staan Metallica en U2 altijd in mijn afspeellijst. Even kijken..Danko Jones, Dire Straits en de Foo Fighters zijn altijd leuk! Ik ben erg benieuwd naar het nieuwe album, Kijk ik erg naar uit. en de teaser.. 20 seconde met..iets! 

Wat is de vreemdste vraag die jullie ooit hebben gehad? En wat was het antwoord?

Ooh dat is een moeilijke. Nou, soms krijgen we dingen als ‘vertel eens wat over de band’. Dan is het van “gast, heb je ooit gehoord van internet en Wikipedia?!” Er was een keer iemand die dingen bleef vragen over tijdschriften;Als je een tijdschrift over eten zou zijn, hoe zou je dan heten? Toen hebben we geantwoord in de vorm van “Enchillada The Fuck Out” En niet gewoon 1 blad, precies hetzelfde over dieren en meisjes etc.

Niet lang na het interview staan we alweer in de Kleine zaal van 013. Het voorprogramma, KinKobra, is al begonnen. Niet snel daarna speelt ook Royal Republic de, zo goed als, uitverkochte zaal helemaal plat. De recensie en foto’s daarvan zijn hier terug te vinden. Ook is onlangs een nieuwe, wederom hilarische, clip verschenen. Deze keer mocht het nummer Full Steam Spacemachine eraan geloven, check 'm hier.

 

 

 

Nieuws submit

Heb jij zelf een nieuwtje of gerucht gevonden en wil je dit delen met ons? Klik dan hier, kies voor nieuws submit en stuur het naar onze redactie.

Reacties

Volg Rockblog!