Groezrock 2012: De Preview

Toegevoegd op maandag 23 april 2012, 12:20
Laatste update maandag 23 april 2012, 12:41
Geschreven door Gregory

Groezrock 2012: De Preview

De inwoners van Meerhout mogen zich stilaan weer gaan opmaken voor enkele slapeloze nachten. Groezrock staat voor de deur en dit betekent dat zaterdag het Kempense dorp weer in het mekka verandert voor alles dat Punkrock en Hardcore ademt. Het ideale moment om de line-up van de 21e editie eens door te lichten. Omdat het gewoon niet te doen is om alle bands te bespreken, hebben we het meer dan ruime aanbod opgesplitst in enkele van de meest opvallende, verassende en leukste namen.

Lees ook het interview dat we onlangs hadden met Groezrock organisator Hans Maes.

De headliners:

Dag 1:

DE headliner van, niet enkel dag een, maar van het hele weekend, is ongetwijfeld Rancid. De Punk grootheden uit Californië vieren hun twintig jarig bestaan en we zullen het geweten hebben. Als je weet dat het al van 2003 geleden is dat de band nog eens op het Europese vasteland speelde, dan mag je je zelf wel voor je kop slaan als je hier niet bij bent. Precies om middernacht verdwijnt alle bijzaak eventjes naar de achtergrond en bestaat er enkel nog Rancid. Mindere goden Lagwagon beginnen al om half 11 aan hun set. Benieuwd of hun vierde Groezrock passage even hard gaat als de vorige.

Dag 2:

Indien de mainstage tent deze allesverwoestende passages overleeft dan mogen de heren van Refused dag twee afsluiten. Na meer dan tien jaar afwezigheid staat de Zweedse Hardcore band er terug om nog eenmaal te knallen als nooit te voren. Reünies zijn een gevaarlijk iets. Wie absoluut zeker wil zijn dat hij de inmiddels klassiekers, uit The Shape Of Punk To Come, nog eens live te horen krijgt staat om exact tien uur het beste voor het hoofdpodium. Een band die je na dit jaar zeker eventjes niet meer gaat terug zien is Thrice. De post-Hardcore band stopt er na deze tour voor onbepaalde tijd mee. Niet te missen dus! Thrice start om 19u10.

Punkrock:

Dag 1:

Een van de meest opvallende optredens wordt zonder twijfel dat van Heideroosjes. De grootste punkband uit de Benelux stopt ermee en doet dit alvast in stijl. Op dag een geven ze nog een laatste maal alles voor de fans. Aanwezigheid verreist om 18u25. Enkele favorieten van onze recensent ter plaatse: Authority Zero en The Menzingers. De twee bands volgen elkaar vroeg op, aan de mainstage. Twee talentvolle, relatief jonge bands, met nu al een ijzersterke live reputatie. De vroege vogels zullen beloond worden! Authority Zero trapt af om exact 11u55.

Dag 2:

Dag twee is een dag van monumenten. Good Riddance is er op het laatste moment nog ter depannage bijgehaald, maar dat maakt hun optreden er niet minder aantrekkelijk op. Ze leken definitief gesplit in 2007 maar gaan nu dus weer gewoon het beste van zichzelf. De onvoorspelbaarheid van de muziekbusiness op zijn mooiste. Ook Alkaline Trio en Hot Water Music zijn te zien op dag twee. Vanaf half drie kan je voor deze twee toppers, weer aan het hoofdpodium, terecht voor een overdosis scheurende rifs en politiek getinte lyrics.

 

Hardcore:

Dag 1:

De Britten van Gallows zijn Europa beetje bij beetje aan het veroveren. Deze zomer zijn ze onder meer terug te vinden te op Reading en Leeds, maar dit weekend sluiten ze gewoon het Etnies podium in Meerhout af. Het enige minpuntje hier is dat hun set voor een deel overlapt met die van Rancid, wat ze publiek gaat kosten. Voor wie toch geïnteresseerd is, Gallows start om 23u15. Het aanbod in Punkrock is dit jaar nu eenmaal groter dan dat in Hardcore maar met The Ghost Inside en Verse staan er toch nog twee rasechte entertainerbands die je steeds waar voor je geld geven. The Ghost Inside doet het Impericon podium aan om 18u00, Verse speelt op het Etnies om 19u30.

Dag 2:

Dat Groezrock en Terror een mix is die werkt is in het verleden al gebleken. De Amerikanen zakken zondag 29 April af voor hun, ondertussen al derde Groezrock performance. Van alle bands is Terror waarschijnlijk diegene die het meest de Hardcore levenswijze en ideologieën trouw blijft. De band onder leiding van hyperactieve frontman Vögel is om 20u00 te zien op het Impericon podium. Nog op datzelfde podium: Your Demise en Architects.  Your Demise heeft nog maar net een nieuw album uit en wil dit dolgraag met u delen. Dit doet het om 15u10. De jongsters van Architects trappen af om 16u20.

Buitenbeentjes:

Dag 1:

Elk jaar staan er ook wel enkele bands op de affiche die toch nog net een tikkeltje anders klinken. Ook deze wilden we u natuurlijk niet onthouden. Allereerst is er de Ska formatie Reel Big Fish. Veel door Ska beïnvloede bands op het podium dit jaar maar er toch maar eentje met volledig blazers ensemble. Feest gegarandeerd, 16u05 op het mainstage. Organisator Hans Maes omschrijft ze als de perfecte mix tussen The Hives en Danko Jones. Royal Republic kan misschien wel DE verassing van deze editie worden. De Zweden spelen om14u35 op het Impericon.

Dag 2:

Bij het horen van buitenbeentjes denk je waarschijnlijk onmiddellijk aan onderstaande. Motion City Soundtrack heeft dankzij de mierzoete stem van frontman Justin Pierre, de meest unieke sound van alle bands op het festival. Je kan hen een set van nieuw en oud werk zien brengen om 14u30 op het mainstage. Nog op het hoofdpodium die dag, waarschijnlijk de meest controversiële band van het hele festival. Simple Plan lijkt al net iets te commercieel geworden voor Groezrock. Vind je toch dat deze jongens een kans moeten krijgen om zichzelf te bewijzen dan kan je ze om 20u30 aan het werk zien.

Nieuws submit

Heb jij zelf een nieuwtje of gerucht gevonden en wil je dit delen met ons? Klik dan hier, kies voor nieuws submit en stuur het naar onze redactie.

Reacties

Volg Rockblog!