Interviews

Interview: Brotherhood Foundation

Toegevoegd op donderdag 14 april 2011, 20:00
Laatste update maandag 19 september 2011, 13:02
Geschreven door Dirk

12 jaar heeft het geduurd voordat er weer samen gemusiceerd zou worden. Tilburgse trots Brotherhood Foundation zal in 013 en op Groezrock laten zien of zij het nog steeds in zich hebben. Onlangs is ook de zondag van Paaspop toegevoegd aan de kleine schare shows. Als aanloop naar deze concerten hebben wij met Patrick(Zang/percussie) en Jeps(Bas) een leuk interview gehad.

12 jaar heeft het geduurd voordat er weer samen gemusiceerd zou worden. Tilburgse trots Brotherhood Foundation zal in 013 en op Groezrock laten zien of zij het nog steeds in zich hebben. Onlangs is ook de zondag van Paaspop toegevoegd aan de kleine schare shows. Als aanloop naar deze concerten hebben wij met Patrick(Zang/percussie) en Jeps(Bas) een leuk interview gehad.

Voor de mensen die een generatie later geboren zijn en niet van Brotherhood Foundation hebben gehoord, Hoe zouden jullie jezelf introduceren en waarvan kunnen we jullie kennen?

Patrick: Wij waren een van de allereerste cross over metal bands zoals men dat toen noemde. We speelden een stevige mix van metal, rock, rap met een vleugje funk en een snufje emo. Achteraf bleken we de directe voorvader van het latere Nu Metal. Volgens de Volkskrant was Brotherhood Foundation destijds zelfs de uitvinder van het stagediven en crowdsurfen, wat natuurlijk volkomen onwaar is, maar wie zijn wij om zo’n mooi verhaal te ontkrachten, we hebben zeker wel ons steentje bijgedragen.

Jeps: En dat met slechts een handvol demo cassettes. Niet eens een cd. BroFo stond op al die festivals door een demo waarvan we er meer dan 1000 (!) verkochten. Toen onze eerste cd Elevator Music uitkwam namen het aantal optredens toe en bij onze tweede cd Denying The Truth verkochten we in de eerste weken meer platen dan Marilyn Manson. Absurd.

Zijn jullie destijds gestopt met een plan voor een comeback in jullie achterhoofd of was de energie op en was het gewoon genoeg geweest?


Patrick: Ik ben gestopt zonder comeback gedachte, de energie en de koek waren beide op, mijn gedachten en energie gingen een heel andere richting op. Het was mooi zo lang als het duurde maar ik moest verder. Jeps en ik zijn toen samen met toenmalige drummer Mike in het Chillburn ruimteschip gestapt en een aantal lichtjaren verderop gaan zoeken naar inspiratie en energie en die hebben we toen ook gevonden.

Jeps: Ja, en dat was voor ons ook een hele mooie tijd. Anders, maar minstens zo gaaf. Iedereen is eigenlijk wat anders gaan doen. Misschien was ik wel de grootste tegenstander van een reünie show met de brothers. Maar Groezrock Hans heeft me gevleid en van gedachte doen veranderen door ons weer voor zijn festival te vragen.

Jullie zijn er 12 jaar tussenuit geweest, Ook wonen jullie niet zomaar bij elkaar om de hoek. Hoe hebben jullie besloten een korte reünie te doen en  waarom komen jullie terug voor slechts enkele shows?


Patrick: Het idee voor de reunie kwam bij toeval, Hans, de organisator van Groezrock, liep Jeps plots tegen het lijf en hij zaaide het allereerste zaadje voor een reunie show. Na wat heen en weer mailen bleek bij iedereen het bloed in een keer weer sneller te stromen, dat weet ik omdat het bij mij zo was en wij zijn broers dus was dat bij hen ook zo… It runs in the family.

De reden waarom we terug komen voor een paar shows is simpel: Liefde en broederschap. Liefde voor de muziek en mijn broers met wie ik een heel groot en belangrijk deel van mijn leven heb doorgebracht. Voornamelijk pratend, muziek makend en lol hebbend in woon- of muziekkamer, stinkende oefenhokken, morsige kleedkamers, donkere backstage ruimten, kille hotels en andere vreemdsoortige (slaap)plaatsen, maar ook coole studio’s, heerlijk dampende en springende clubs en op finaal losgaande festivals. Afstand is dan maar een erg relatief begrip.

Jullie spelen dus slechts 3 maal; op Groezrock, Paaspop en in 013. Hebben jullie liever een zaal of staan jullie liever voor een weide vol met mensen?

Patrick: Zowel zalen als festivals hebben hun pluspunten. Een zaal is intiemer, intenser, je hebt een beter contact met het publiek en de fans. Maar als je wel eens op een podium op een groot festival hebt gestaan met een losgeslagen publiek voor je neus, hoef ik je niet uit te leggen dat een erectie plots maar in een klein hoekje zit. Ik bedoel maar, geef ons een willekeurig aantal mensen en we doen er wat leuks mee. Wij maken de muziek voor ons zelf en iedereen die we er verder mee kunnen vermaken is uitgenodigd om er heerlijke puinhoop mee van te maken.

Waar staan jullie over een paar jaar als Brotherhood Foundation, misschien toch nog kans op een nieuw avontuur; meer shows, een nieuw album of iets dergelijks?

Patrick: In principe zou dit meteen ook weer de laatste keer zijn. We wonen inderdaad niet meer bij elkaar om de hoek, Gary woont nu in de VS en ik draag mijn steentje bij aan het vredesproces in het midden oosten vanuit Israël. Ieder heeft nu ook zijn eigen drukke (muziek) bezigheden.  En eigenlijk was het ook wel mooi geweest zo.  Maar ja, zolang het bloed blijft stromen, gaat de deur nooit volledig dicht denk ik. Na deze shows staat ie wat mij betreft nog op een heel klein kiertje, en met de tijd zien we wel weer of we hem weer open kunnen blazen…of dicht. The Brothers are BACK!

Of je nou al fan bent vanaf het begin, of net pas kennis hebt gemaakt.. De shows van Brotherhood Foundation zijn zeldzaam en kunnen wel eens de laatste zijn.  Wij zullen er op Groezrock in ieder geval het gehele weekend bij zijn met onze promostand.

Nieuws submit

Heb jij zelf een nieuwtje of gerucht gevonden en wil je dit delen met ons? Klik dan hier, kies voor nieuws submit en stuur het naar onze redactie.

Reacties

Volg Rockblog!