Interviews

Baroness tilt zichzelf naar nieuwe artistieke hoogte

Toegevoegd op vrijdag 13 juli 2012, 15:30
Laatste update vrijdag 13 juli 2012, 15:31
Geschreven door Haiko

Op 17 juli verschijnt het derde studio-album van Baroness, getiteld: Yellow and Green. Rockblog sprak met de band en vroeg de heren het hemd van het lijf.

-- bekijk ook onze recensie van Yellow & Green --

Songwriting

De focus op het nieuwe album ligt deels op het ‘traditionele’ songwriting. We zijn benieuwd welke invloed dit heeft op het schrijf- en opnameproces.

Het grootste verschil is, dat we onze aandacht meer richten op vocalen en de structuur van de nummers. In het verleden neigden we bergen met riffs te bedenken, om vervolgens een weg te vinden om er één track van te maken. “, vertelt gitarist Pete Adams.

Ontdekkingen en ideeën

Hij vervolgt: “Voorheen waren vocalen altijd het laatste dat we schreven.

Tijdens de opnames van The Blue Record, bij ‘Steel that sleeps the eye’ met name, ontdekten John en ik dat onze vocalen samen prima uit de verf kwamen. Het interessantste tijdens het proces van Yellow & Green was het ontdekken van onze vocale kracht en vervolgens daar een mooi plekje voor vinden.

Er zijn zoveel nieuwe ideeën uitgewerkt op Yellow & Green dat Pete het lastig vindt om een favoriete track uit te kiezen van het dubbel-album.

Pete: “March to the Sea vind ik door zijn eenvoud geweldig om te spelen. Het bestaat slechts uit drie akkoorden en is het simpelste nummer dat we ooit hebben geschreven. We variëren wat met de drie akkoorden en samen met de sterke vocalen is het daarmee een erg toffe track geworden.

Dubbel-album

Baroness

Pete vertelt dat de band, doordat er zo enorm veel nieuwe ideeën waren, gekozen heeft voor het dubbel-album formaat:
 
We wilden alle nieuwe ideeën bundelen tot één geheel en vonden een dubbel-album daarvoor bij uitstek geschikt. In het verleden hebben enkele van onze favoriete bands al geweldige dubbelaars uitgebracht en het voelde als de beste keuze die we konden maken.

Tour

De band is recent gestart met hun Europese tour. Wij vragen ons af of ze onderweg wel eens materiaal schrijven.

Pete: “Omdat er zoveel gebeurt tijdens een tour, is het lastig voor ons om onderweg te schrijven. Soms, als we lang hebben om te soundchecken, ontstaan er onverwachts goeie ideeën, maar meestal schrijven we thuis nieuw materiaal.

Festivals versus club shows

De tour brengt Baroness langs Festival De-Affaire (14 juli) en Dour (15 juli), maar de mannen stonden ook op de affiche van Roskilde.

Pete beschrijft hoe hij Roskilde heeft ervaren: “Het was geweldig! Het publiek is zo anders dan bij een clubshow, er heerst een energieke sfeer en festivals zijn geweldig om tussendoor te spelen.

Persoonlijk vindt hij clubshows net iets leuker dan festivals, zo laat hij weten: “Het is persoonlijker dan een festival, langere sets zorgen er toch voor dat het publiek zich vaak beter vermaakt. Op een festival krijgt het publiek een korte samenvatting van wat we doen, tijdens een clubshow gaan we er vol tegenaan en kunnen we ruim een uur spelen.

Kunst

Baroness (logo)Frontman John Baizley staat niet alleen bekend om zijn muzikale kunsten, hij ontfermt zich al sinds jaar en dag over de beeldende kunst en verzorgde het artwork voor bijvoorbeeld Kylesa, Kvelertak, Flight of the Conchords en natuurlijk Baroness zelf.

We vragen John hoe de twee artistieke vormen zich tot elkaar verhouden.

John: “In Baroness is het één geheel. Dit is meer dan een band voor me, het is een levenslang project. Mijn emotie en passie heb ik leren uiten door Baroness en alle creativiteit –of het nou een liedje, artwork of songtekst is- komt van dezelfde plek. We beschouwen het als succesvol zodra het zich heeft gevormd tot iets samenhangends, waarbij alles op zijn plaats valt.

Prestatie van formaat

Het nieuwe album is voor John een prestatie van formaat: “Het geheel is groter en intensiever dan ooit tevoren. Ik heb er meer van mezelf ingestopt dan ik normaliter kan veroorloven. Ik wil dat ons publiek zich betrokken voelt bij al ons werk en er iets unieks aan overhoudt.

Hij legt uit hoe hij zich voelde toen het nieuwe meesterwerk afgerond was: “De waarde die het voor mij vertegenwoordigt, wordt meestal het best uitgedrukt in de mate van uitputting als het is afgerond. Toen Yellow & Green klaar was, was ik helemaal gesloopt.

Playlist

Tot slot vragen we John naar de muziek die hij momenteel in zijn playlist heeft staan.

Duidelijk wordt dat hij nooit uitgeluisterd raakt: “Pink Floyd, Neurosis, Radiohead. Ik houd ook van arstiesten als Black Flag, Gillian Welch, Scott Walker. Maar ook DJ Shadow, Massive Attack, Bruce Springsteen, Adrian Sherwood en His Hero Is Gone draai ik regelmatig.

Stoppen met luisteren is onmogelijk. Je moet je oren open houden, anders is de kans groot dat je iets geweldigs misloopt.

Check Baroness!

Baroness is op zaterdag 14 juli te bewonderen op het gratis festival De-Affaire in Nijmegen (check onze preview van dit festival hier). Een dag later speelt de band in België op het Dour festival.

Het dubbel-album Yellow & Green ligt vanaf 17 juli in de winkels en is hier te bestellen.

 

Nieuws submit

Heb jij zelf een nieuwtje of gerucht gevonden en wil je dit delen met ons? Klik dan hier, kies voor nieuws submit en stuur het naar onze redactie.

Reacties

Volg Rockblog!