Live Recensies

Desertfest 2012 (London): De recensie

Toegevoegd op dinsdag 10 april 2012, 12:00
Laatste update woensdag 11 april 2012, 11:04
Geschreven door Haiko
Bron: Rockblog

Desertfest 2012 (London): De recensie

Meer dan vijftig bands in drie dagen, verspreid over drie intieme podia in de Londense wijk Camden; zo luidt het credo van de allereerste editie van het stoner- en doomfestival Desertfest.

Het ideale festival voor de doorgewinterde liefhebber van fuzzy melodieën en donkere riffs, zo blijkt. Het programma liegt er ook niet om; met dagheadliners Karma To Burn, Orange Goblin en Corrosion of Conformity is de eerste editie al op voorhand uitverkocht en wordt de lat voor de tweede editie weer een stukje hoger gelegd.

-Check ook onze fotoserie van Desertfest!

Vrijdag

Wie op zijn gemak in het festival wil rollen, is bij de Black Heart aan het goede adres. De zaal opent met serie acoustische sets om je even te laten acclimatiseren.

Doordat leden van Asteroid vertraging opliepen op het vliegveld, kende de start van Desertfest op de vrijdag wat opstartproblemen. Eenmaal op gang gekomen, denderde de eerste dag van het festival in rap tempo door. In de Underworld werd de eerste avond stijlvol geopend met de meeslepende set van Ancestors, gevolgd door een erg sterk optreden van het Duitse Rotor.

De heren van Karma To Burn bewezen eens te meer dat vocals in de stonerrock een overbodige luxe zijn. Een warm onthaal van de volgepakte Underworld gaf de band zichtbaar energie, waardoor de feestende Desertfesters er gezamenlijk voor zorgden dat de temperatuur in de Underworld naar nieuwe hoogtes steeg en de eerste dag van Desertfest een ultieme afsluiting kreeg.

Zaterdag

Niet alleen de grote namen binnen de scene kregen een plekje op Desertfest dit jaar. De zaterdag stond deels in het teken van onze Nederlandse stonertrots Sungrazer en de oerhollandse doom/sludge-rockers van Herder.

desertfest3

Eerder op de zaterdagmiddag maakte Roadsaw indruk met hun rauwe riffs en pakkende grooves. Ter nagedachtenis aan de show werd de ‘Roadsaw EP’, die eerder digitaal uit was gebracht, gratis uitgedeeld aan de fans.

Het absolute hoogtepunt van de zaterdag werd verzorgd door de Zweedse stonerockers van Truckfighters. Het trio stond geen seconde stil en dat gold ook voor de afgeladen zaal van de Underworld. De mannen bespeelden het publiek zoals ze deden met hun instrumenten; liefdevol, professioneel en met een glimlach van oor tot oor. Wat een energie.

desertfest2

Een paar uur later proostten we samen met Truckfighters bassist Ozo op de afsluitende set van Londen’s eigen stonerhelden Orange Goblin. Terwijl de Underworld hiervan genoot, zette Black Pyramid een magistrale set neer in de Purple Turtle. De tweede Desertfest dag was er eentje om in te lijsten en ook vandaag duurde de afterparty nog tot in de vroege uurtjes.

Zondag

De slotdag van Desertfest beleefde zijn highlights in de Purple Turtle, met de Spaanstalige sludge met Venezolaanse roots van Cultura Tres en de veelzijdigheid van Samsara Blues Experiment. Even daarvoor liet XII Boar horen hoe je knalharde stoner combineert met een bluesy sound. Het volume in het kleine zaaltje van The Black Heart staat daarbij overigen oorverdovend hard. Bij de Underworld werd vol verwachting uitgekeken naar Corrosion of Conformity, maar ondertussen perste Viking Skull er een strakke show uit, waarin alvast een veelbelovend voorproefje werd gegeven op het nieuwe album Cursed by the Sword, dat in mei zal verschijnen.

deserfest4

Conclusie

De allereerste editie van Desertfest kan de boeken in als een zeer memorabele start van een festival dat de Britse broer belooft te gaan worden van ons eigen Roadburn festival.

Wie voorkeur heeft voor een gevarieerd programa met meer aandacht voor psychedelische rock, was dit jaar bij Desertfest nog niet aan het goede adres. Afgezien hiervan bood het programma een uiterst complete verzameling van grote tot kleine acts binnen de stoner-, sludge- en doomgenres, met zowel verrassende opkomende bands als ijzersterke dagheadliners.

Reacties

Volg Rockblog