Jaarlijst 2012: Joep

Toegevoegd op donderdag 27 december 2012, 13:17
Laatste update donderdag 27 december 2012, 13:54
Geschreven door Joep

Jaarlijst 2012: Joep

Traditiegetrouw sluiten we op Rockblog het jaar af met een overzicht van de muziek die ons dit jaar is opgevallen en bijgebleven. Omdat onze redacteuren, recensenten, reporters en fotografen een zeer uiteenlopende muzieksmaak hebben, verdelen we de lijstjes over zeven dagen. Zo geven we in deze laatste decemberweek ieder lijstje de aandacht die het verdient.

- check hier de jaarlijstjes van 2011 -

Joep

Voor de derde keer is Joep van de partij met zijn tien favoriete albums van het jaar. In 2010 stonden Interpol en Arcade Fire bovenaan zijn jaarlijst en vorig jaar was die eer weggelegd voor Arctic Monkeys en Wilco. 

Hieronder vind je de drie albums die Joep veelvuldig draaide in 2012, gevolgd door zijn complete jaarlijst met (indien beschikbaar) luisterlinks voor spotify (groene bolletje) en winkelwagen-links voor fysieke exemplaren (blauwe bolletje).

Calexico - Algiers

Calexico - Algiers

De Amerikaanse band Calexico rondom Joey Burns en John Convertino bracht dit jaar het zevende studioalbum uit vernoemd naar de opnamelocatie in New Orleans. Algiers behoort zonder twijfel tot het beste werk van de band. Gevoelige americana wordt afgewisseld met Texaanse soundscaping waarbij je jezelf waant in een westernfilm.

De band, opgericht in 1990, laat zien dat het nieuwe materiaal nog van ongekende kwaliteit is.

Husky - Forever So

Husky - Forever So

Forever So is debuutplaat van het jaar. Het Australische Husky maakt op het eerste gehoor toegankelijke indiefolk maar de nummers nestelen zich na vele luisterbeurten langzaam onder je huid. Vanaf opener ‘Tidal Wave’ tot aan afsluiter ‘Farewell (In 3 Parts)’ blijft Forever So beklijven mede dankzij het fijne stemgeluid van Husky Gawenda.

De band maakte dit jaar hun Nederlandse podiumdebuut en zal ongetwijfeld nog terugkomen. Voor de liefhebber van intelligente gitaarliedjes een must.

Moss - Ornaments

Moss - Ornaments

De Amsterdamse band Moss flikt het na de doorbraak plaat Never Be Scared / Don’t Be A Hero weer. Ornaments is opnieuw een parel. Moss klinkt op dit album ritmischer en experimenteler dan ooit. De ijzersterke singles ‘What You Want’ en ‘The Hunter’ worden afgewisseld met prachtige intieme nummers als ‘Tiny Love’.

De experimentdrift van het viertal komt pas echt tot zijn recht in ‘Ornament’, een negen minuten durend kunstwerk dat langzaam toewerkt naar een climax. Een nieuwe Nederlandse klassieker in de popmuziek is geboren en Ornaments is daarmee dé plaat van 2012.

De jaarlijst van Joep

  1. Moss - Ornaments  
  2. Husky - Forever So  
  3. Calexico - Algiers  
  4. dEUS - Following Sea   
  5. Paul Banks - Banks   
  6. Bill Fay - Life Is People  
  7. Blaudzun - Heavy Flowers  
  8. Richard Hawley - Standing At The Sky's Edge  
  9. Absynthe Minded - As It Ever Was  
  10. Rufus Wainwright - Out Of The Game  

Gerelateerde muziek

Nieuws submit

Heb jij zelf een nieuwtje of gerucht gevonden en wil je dit delen met ons? Klik dan hier, kies voor nieuws submit en stuur het naar onze redactie.

Reacties

Volg Rockblog!