Jaarlijst 2011: Joep

Toegevoegd op donderdag 15 december 2011, 13:30
Laatste update donderdag 15 december 2011, 13:30
Geschreven door Joep
Bron: Rockblog

Jaarlijst 2011: Joep

Net als voorgaande jaren kun je in de decembermaand op Rockblog een kijkje nemen in de lijst van favoriete albums van de Rockbloggers. In de laatste weken van december presenteert een groot deel van het team zijn of haar persoonlijke tien topalbums van 2011. Deze jaarlijst-serie wordt afgesloten met de eindlijst, waarin de scores worden opgemaakt en de twintig best scorende albums extra aandacht krijgen. Vandaag ligt de bal bij ...

Joep

Een jaar geleden publiceerde Joep zijn eerste jaarlijst bij Rockblog, die kun je hier checken.

Hieronder vind je zijn tien favoriete albums van dit jaar.

Radiohead - The Kings of Limbs

Radiohead - The King of Limbs

Na Kid A werd het bijna onmogelijk gehouden dat Radiohead nogmaals zou verrassen met een ontoegankelijk album. The King of Limbs werd plots aangekondigd en werd door mij gelijk vanaf dag één gedraaid. Toch was ik niet gelijk laaiend enthousiast. Door het vele geëxperimenteer was het soms lastig om de songstructuur te herkennen.
 
Pas na een aantal maanden was ik overtuigd. Bloom en Codex zijn favoriet en blijven elke keer weer een ontdekkingsreis van nieuwe geluiden. Ook bij dit album heeft een livesessie geholpen bij het begrijpen van dit album. Waar de drumpatronen op het album vaak gesampled leken, bleek bij Live at the Basement dat deze pittige partijen werden gespeeld door drummer Philip Selway en een extra percussionist. De puzzelstukjes blijken na flink wat luisterbeurten in elkaar te vallen en daarna is het alleen nog maar genieten.

Arctic Monkeys - Suck It and See

Arctic Monkeys - Suck It and See

Wat werd de Monkeys-fan, inclusief mijzelf, op het verkeerde been gezet met de release van de banale meezinger Brick By Brick. De eerste luisterbeurt doet vermoeden dat de Arctic Monkeys voor de makkelijke weg hebben gekozen maar na een tijdje gaat de ene naar de andere track zich verder nestelen in je hoofd.
 
Nu, achteraf past Brick By Brick perfect tussen de andere elf muzikale parels op het vierde album van de Britse band.  Suck It and See bevat sterke refreinen en imponerende, intelligente teksten van zanger Alex Turner. Hij behoort zonder twijfel tot één van de beste songwriters van zijn generatie. De gastbijdrage van Josh Homme maakt het helemaal af.

Wilco - The Whole Love

Wilco - The Whole Love

Het concert dat Wilco dit najaar gaf in Tilburg heeft mij overtuigd om The Whole Love aan te wijzen als beste album van 2011. Wanneer je als artiest zulke complexe nummers live nog overtuigender kan brengen, behoor je tot één van de beste livebands van dit moment.
 
Vanaf de explosieve albumopener Art of Almost tot de bloedmooie 12-minuutdurende afsluiter One Sunday Morning is The Whole Love een geweldig album dat lastig onder een bepaalde genre te scharen valt. Zanger Jeff Tweedy en zijn kornuiten zorgen voor kippenvel tijdens Black Moon maar kunnen ook rocken zoals in Born Alone.
 
Yankee Hotel Foxtrot blijft mijn favoriete album van Wilco maar The Whole Love komt op een mooie tweede en daarmee op plaats één van dit jaar.

De Jaarlijst van Joep

De gehele lijst van Joep staat hieronder. Klik op de oranje albumtitels om de albums gratis te beluisteren via Spotify (indien beschikbaar).

Gerelateerde muziek

Nieuws submit

Heb jij zelf een nieuwtje of gerucht gevonden en wil je dit delen met ons? Klik dan hier, kies voor nieuws submit en stuur het naar onze redactie.

Reacties

Volg Rockblog!