Interviews

Interview: The Machine

Toegevoegd op woensdag 14 maart 2012, 11:27
Laatste update woensdag 14 maart 2012, 11:37
Geschreven door Dirk

The Machine, een Nederlands trio dat aardig aan de weg aan het timmeren is. Beter gezegd, alleraardigst; Op 24 maart komt alweer de vierde plaat uit. Dit heugelijke feit wordt gevierd met een releaseparty in 013 Tilburg, hoog tijd om een praatje met de heren te gaan maken.

Allereerst welkom David, tof dat je even tijd hebt voor wat vraagjes. Jij verzorgt zowel de zang als de gitaar voor de band, maar wie is The Machine nou eigenlijk en wat voor muziek maken jullie?

Graag gedaan uiteraard! De band bestaat uit Davy Boogaard op drums, Hans van Heemst op basgitaar en zoals je al aangaf neem ik de zang en gitaar voor m’n rekening. We zijn drie normale gasten die elkaar gevonden hebben in een gezamenlijke passie. Ook buiten de band om zijn we trouwens goed bevriend. De muziek van The Machine zou ik lekker simpel omschrijven als rock met psychedelica. Verdere categorisatie is denk ik meer aan de luisteraars. Uiteraard zorgen de laaggestemde gitaren, luide drums en psychedelica voor de stempel ‘stoner’, logisch ook, maar ik denk dat er meer te vinden is in het geluid van The Machine dan de stoner rock clichés. Althans dat hoop ik tenminste. Onze persoonlijke invloeden zijn ook te divers om ons blind te staren op bijvoorbeeld een Kyuss, ook al zijn ook zij van invloed.

Op festivals als Roadburn komen veel buitenlandse bezoekers af. De Nederlandse stoner-, doom- en psychedelica-scené is zowel qua bands als publiek maar vrij beperkt. Hoe zou het komen? En blijven jullie wel lekker pionieren in Nederland?

Klopt, als Nederlander ben je in de minderheid op Roadburn! Ik vind het moeilijk om een reden te geven voor de kleine Nederlandse scene. Aan de ene kant heb ik wel het idee dat er een soort van kentering gaande is, ik bedoel ook 3voor12/VPRO besteedde met name afgelopen jaar erg veel, goede, aandacht aan Roadburn. Daar tegenover staat dat nog steeds de knul met opzettelijk warrige haardos en akoestische gitaar met net iets té gepolijste lieve liedjes óf de hippe vogels met elektronische bliepjes en een dubstep knipoog, op het moment muzikaal domineren. Dit is geen afgunst of verwijt, helemaal niet, maar wel een constatering. Hardere rock is sowieso natuurlijk niet meer te vinden in het popmilieu, hetgeen dat ermee flirt moet het hebben van entertainment in plaats van lol hebben en oprecht musiceren. Uitzonderingen daar gelaten uiteraard. Waarom de extreme metal dan groter is dan de stoner? Geen idee. Daarnaast is Nederland ook maar een klein landje he... .

Haha we hebben het zelf nog nooit bekeken als pionieren, maar bedankt! Als je daarmee bedoelt dat we gewoon onze eigenwijze gang blijven gaan: een duidelijke ja. We zijn voorlopig nog niet uitgespeeld.

Hoewel jullie pas sinds eind 2007 bestaan hebben jullie al 3 hele albums uitgebracht en al legendarische optredens op onder andere Roadburn gegeven.  Jullie houden niet van stilzitten; album nummer 4 is ondertussen ook alweer af. Welke richting kunnen we hierop verwachten?

Beetje ouderwets hè, één keer in de anderhalf jaar een plaat uitbrengen? Wat ook scheelt is dat we alles tot aan het fysieke uitbrengen (dit doet ons label Elektrohasch Records), in eigen beheer en onafhankelijk doen (punk of niet!?). We richten zelf een studio in met eigen apparatuur op het moment dat we tevreden zijn over nieuw geschreven materiaal en ik neem de taken van een producer voor m’n rekening. Gevolg hiervan is dat met name de financiële hobbel van het afhuren van een studio en engineer niet aanwezig is. Daarnaast is het ook ontspannen werken. Maar inderdaad, we brengen binnenkort het nieuwe album ‘Calmer Than You Are’ uit. Op deze plaat beperken we ons voor het eerst tot een reguliere 46 minuten i.p.v. 65+, wat ook resulteert in gemiddeld kortere nummers. Daarnaast hebben de songs en de productie wat meer ballen dan voorheen. Misschien is het te omschrijven als iets meer recht voor z’n raap.

Op 24 maart is de release hiervan in 013. Nog speciale dingen/gasten die we die avond kunnen verwachten?

Nee eigenlijk niet hahaha. Jawel. In eerste instantie had ik Sander Haagmans van Sungrazer als gast uitgenodigd, maar hij speelt dan zelf in België. Sander heeft bij één nummer op de plaat een tweede zangpartij naast de mijne ingezongen, wat we in 013 ook hadden willen doen. Wél erg leuk om te vermelden, is dat Monomyth voor de warming-up zal zorgen. Dit is de nieuwe band van o.a. Sander Evers (drummer ex-35007, iets recenter ex-Gomer Pyle). Ik heb Sander en de rest van de band leren kennen via bassist Selwyn Slop (ex-Incense en iets recenter ex-Lucid), daarnaast is de gitarist met wie ze zijn gaan werken een persoonlijke vriend van me. De laatste maanden ben ik meerdere malen bij hun repetities geweest en het klinkt veelbelovend! Ze maken tevens hun live-debuut op ons feestje. Ook kan ik melden dat we Calmer Than You Are integraal zullen spelen met een toegift van twee of drie oudere nummers. Verder hebben we geen spannende dingen gepland, misschien dat we de 24e 's avonds nog een geïmproviseerd ludiek idee krijgen, we zien wel.

Nieuws submit

Heb jij zelf een nieuwtje of gerucht gevonden en wil je dit delen met ons? Klik dan hier, kies voor nieuws submit en stuur het naar onze redactie.

Reacties

Volg Rockblog!