Check de Rockblog Jaarlijst 2013 van Joep

Toegevoegd op dinsdag 31 december 2013, 17:41
Laatste update dinsdag 31 december 2013, 17:41
Geschreven door Joep

Check de Rockblog Jaarlijst 2013 van Joep

Het jaar is alweer bijna voorbij en dat betekent dat je weer kunt genieten van de jaarlijstjes van onze redactie. In december vind je dagelijks een jaarlijst van een van onze redacteuren, fotografen of recensenten. De laatste jaarlijst van het jaar is van Joep. Welke albums zijn top tien haalden, lees je hieronder.

Onze eindlijsten vind je in ons nieuwste Rockblog Magazine. Lees 'm hier!

3. Arctic Monkeys - AM

Ongelofelijk knap hoe Arctic Monkeys op hun vijfde album de geslaagde mix weten te maken tussen hip-hop (ondergetekende is geen liefhebber) en hedendaagse rock. De band uit Sheffield is allang geen nieuwkomer meer en weet uitstekend hoe een plaat gemaakt dient te worden. Een paar ijzersterke singles (R U Mine? Do I Wanna Know? Why’d You Only Call Me When You’re High), een aantal prachtige ballads (No. 1 Party Anthem, I Wanna Be Yours) en set verslavende vullers (Arabella, Fireside). Het lijkt bijna of Alex Turner en zijn maten de goede platen uit de mouw schudden. Na sterke vijf albums nog steeds geen teken van verzwakking en dat verdient heel veel lof.

2. Arcade Fire - Reflektor

Love it or hate it. De aanloop naar de vierde plaat was mysterieus en vindingrijk met Reflektor-logo’s verspreid over de hele wereld. Reflektor van de Canadese rockband onder leiding van Win Butler biedt veel, heel veel. Van de vooruitgesnelde bezwerende single Reflektor (met David Bowie!), naar het bombastische We Exist en van rocker Normal Person naar het catchy Joan of Arc. Zo, dat was LP 1. Het contrast tussen LP 1 en 2 is overigens groot. Op de tweede LP verschuift Arcade Fire meer richting de elektronica en worden de songs een stuk somberder vergeleken met de uitbundige, groteske 1e LP. Gun Reflektor een aantal luisterbeurten op je draaitafel en ga er van houden. Net iets te laat uitgebracht om mee te dingen voor album van het jaar maar een goede tweede.

1. The National - Trouble Will Find Me

Met voorsprong de beste plaat van het jaar met daarop tevens mooiste liedje van 2013: This Is The Last Time. Knap hoe een ogenschijnlijk simpele gitaarmelodie prachtig uitgebouwd wordt tot een volwaardige National-klassieker. Zanger Matt Berninger laat tijdens albumopener I Should Live In Salt horen dat hij vocaal is gegroeid maar hij kan tevens nog heerlijk als vanouds mompelen zoals in Slipped. Zo af en toe trapt de New Yorkse band even het gaspedaal (Graceless, Sea of Love) en leidt dat tot broeierige, spannende songs. Verder doet The National het iets rustiger aan dan op voorganger High Violet. Trouble Will Find Me Bevat songs die zich langzamerhand verder onder de huid nestelen. Niet de meest verrassende plaat van het jaar, wel verreweg de mooiste.

De complete jaarlijst van Joep

1. The National - Trouble Will Find Me
2. Arcade Fire - Reflektor
3. Arctic Monkeys - AM
4. Nick Cave & the Bad Seeds - Push the Sky Away
5. James Blake - Overgrown
6. Atoms For Peace - AMOK
7. Flying Horseman - City/Same City
8. Sigur Rós - Kveikur
9. Vampire Weekend - Modern Vampires of the City
10. Volcano Choir - Repave
 
Een overzicht van alle jaarlijsten uit 2013, plus onze albums van het jaar vind je hier.

Nieuws submit

Heb jij zelf een nieuwtje of gerucht gevonden en wil je dit delen met ons? Klik dan hier, kies voor nieuws submit en stuur het naar onze redactie.

Reacties

Volg Rockblog!